DSC 0463 uitkadering
De belangrijkste bouwstenen: wijzelf

'Door zijn autisme leeft Yorick vooral in het “nu” en dat is voor ons vaak een troost.'
Een plek die past

De geboorte van Yorick In 2004 maakte ons gezin “af”. Twee dolgelukkige ouders, met een dochter van bijna 5 en nu een schattige zoon erbij. Er waren wat kleine dingetjes bij de geboorte, waarvan de typerende scheve tenen en duimen het meest in het oog sprongen. Geen probleem dachten we, onze dochter had bij de geboorte spitsvoetjes en dat was ook goed gekomen.

Ik kan me de dag in 2006 precies herinneren toen we tegen elkaar zeiden: Wat hebben we toch een geluk met onze twee gezonde kinderen. Niet wetende dat nog datzelfde jaar de medische achtbaan zou starten rondom Yorick…

'Er wordt een community opgebouwd waarbij de ouders en bewoners een netwerk vormen'
Tom

Zomer 2021 zagen wij een stukje voorbijkomen over een op te richten Mooi Leven Huis in de omgeving van Goes.

Daarvoor waren wij ons aan het oriënteren naar verschillende woonvormen voor onze zoon Tom. Daarbij kom je informatie tegen van wooninstelllingen, wooninitiatieven en hoor je ervaringsverhalen van ouders en verzorgenden. De keuze van woonmogelijheden zijn voornamelijk wonen in een instelling of ambulant begeleid wonen. Onze voorkeur is een huiselijke kring met een sociaal ‘gezins’leven er omheen waarbij wij ook onderdeel kunnen zijn van zijn leven. De eerste bijeenkomst in september met uitleg van Co en Paul van het Nabij Netwerk maakte ons gelijk enthousiast.

'Onze droom kan werkelijkheid worden'
Mooi leven, wie wil dat nu niet? 

Nou, de jongeman die aan onze dagbesteding is toevertrouwd in ieder geval wel. We leren hem kennen binnen SAV met zijn vele beperkingen, met zoveel wensen en doelen in zijn leven. 

Zo ook een mooie woonplek waar hij kan wonen zoals hij dat wil. Een woonplek die gevormd kan worden zoals wij onze woonhuizen eigen maken. Zijn huis met zijn zorg! 

Samen met zijn ouders gaat hij op zoek en krijgt uiteindelijk een woonruimte binnen een reguliere zorginstelling. Het proces van loslaten door ouders komt in beweging en de jongeman woont er na een periode van proef-wonen. “Ik weet niet hoe lang ik hier blijf, hoor” zegt hij. Na een tijdje: “Ik heb besloten dat ik weer naar huis ga.”