'Onze droom kan werkelijkheid worden'
Mooi leven, wie wil dat nu niet? 

Nou, de jongeman die aan onze dagbesteding is toevertrouwd in ieder geval wel. We leren hem kennen binnen SAV met zijn vele beperkingen, met zoveel wensen en doelen in zijn leven. 

Zo ook een mooie woonplek waar hij kan wonen zoals hij dat wil. Een woonplek die gevormd kan worden zoals wij onze woonhuizen eigen maken. Zijn huis met zijn zorg! 

Samen met zijn ouders gaat hij op zoek en krijgt uiteindelijk een woonruimte binnen een reguliere zorginstelling. Het proces van loslaten door ouders komt in beweging en de jongeman woont er na een periode van proef-wonen. “Ik weet niet hoelang ik hier blijf, hoor” zegt hij. Na een tijdje: “Ik heb besloten dat ik weer naar huis ga.” 

Uiteindelijk komt hij inderdaad weer thuis wonen. Zijn ouders en hij hebben, na lang proberen en met diverse gesprekken met de zorginstelling, niet de woonplek kunnen vinden die zij wensten. Zijn complexe zorgvraag kon niet beantwoord worden en zorgde voor verdrietige momenten voor hem en zijn ouders. Beiden zijn teleurgesteld en gaan hun zoektocht opnieuw inzetten naar de juiste woonvorm. 

Deze nood kwam bij mij hard binnen. Mijn deelnemer die we een paar dagen in de week begeleiden zie ik samen met zijn ouders worstelen naar een Mooie woonplek. Die is zoals thuis. Waar ze de “veiligheid” vinden die voor hen gewaarborgd kan worden. 

Wanneer ik nood ervaar bij mensen kan ik niet stil zitten en niks doen. Ik ging met hen mee op zoek. In mijn vrije tijd speurde ik op internet, belde ik initiatieven en dacht ik zelf een woon-initiatief op te zetten. Ik zal een mooie plek voor hem vinden. De aanhouder wint! Mijn zoektocht werd beantwoord door een bericht op Facebook. “Mijn Mooi Leven Huis” ; woonvorm voor gezinnen met een gehandicapt kind. Onze droom kan werkelijkheid worden zoals omschreven staat op hun website: 

'Mijn Mooi Leven Huis'

Elk Mooi leven Huis begint met een droom. Soms van één ouder, soms van een groep ouders. Hoewel je weet dat je zolang je leeft verantwoordelijk blijft voor je kind met een beperking, zoek je een plek waar je kind zichzelf kan zijn. Een thuis met rust en veiligheid. Waar je als ouders de zorgdruk die je al vele jaren meetorst kunt delen en overdragen. Op een manier die bij jou past. En samen met alle anderen om je kind kunt meedenken over wat een Mooi Leven voor jouw kind kan zijn. Vol uitdagingen en ontdekkingen. Een wereld waarin jij en je kind zich thuis voelen. Dat is het Mooi Leven Huis” 

Deze woonvorm willen we verder onderzoeken en ik neem contact op met Paul van Dalfsen. Wat bijzonder om zijn verhaal en dat van Co te horen. Dit voelt zo eigen, zoals ik zelf in de zorg sta met ons bedrijf. Uitgaan van de zorgvrager en daar zijn netwerk bij betrekken. Je hebt elkaar nodig om de juiste zorg te kunnen geven. Hierdoor zie je hun welbevinden toenemen en krijgen ze hun autonomie in handen. Ze staan zelf aan het stuur van hun leven. Wie wil dat nou niet? 

Ik geniet enorm wanneer ik onze jongens zie groeien en ze me laten zien hoe zij in het leven willen staan. Dat ik hierin een bijdrage mag hebben geeft mij een gelukzalig gevoel. Zoveel pareltjes om mij heen maakt dat we samen stralen in de maatschappij en een boodschap meegeven. 

Beslis niet over mij maar met mij! 

Toen waren wij niet meer los te krijgen van dit concept en we gingen het Mooi Leven Huis Bevelanden op diverse plekken promoten; zoals op sociale media en binnen ons netwerk. Uiteindelijk resulteert dit in de maand maart met een mooi krantenartikel in de PZC en een informatieavond waarbij +/- 50 gezinnen zich aanmelden. 

Inmiddels zit ik met een paar prachtige ouders van aspirant bewoners in de kopgroep wat binnen een paar maanden het bestuur van de stichting gaat vormen. 

Het proces voor de woonvorm is in gang gezet. 

Het maakt mij klein wanneer ik nu besef dat ik niet 1 jongeman een warme woonplek kan aan gaan bieden maar dat er over een paar jaar 30 bewoners mogen genieten van een Mooi Leven in zijn of haar eigen gecreëerde woning met het gezin waar ze onderdeel van mogen blijven zijn. 

Ik zal veel kopjes koffie gaan drinken in hun mooie huis en gaan genieten van het leven dat we samen gaan beleven.